Geplaatst op

De zomer is eindelijk aangebroken en de temperaturen lopen weer op. Als het buiten zo warm is, wordt de temperatuur in huis ook snel hoger.

Helaas kunnen wij aan de buitentemperatuur niets veranderen, maar er zijn gelukkig een aantal dingen waar u als huurder rekening mee kunt houden om uw woning koeler en aangenamer te houden.

Zonwering
Het ligt misschien wat voor de hand maar een van de beste hulpmiddelen tegen warmte is de zon zoveel als mogelijk buiten houden. Uw woning warmt namelijk snel op wanneer het zonnetje flink naar binnen schijnt. Als u zonwering heeft, bijvoorbeeld screens, of een zonnescherm, maak hier dan zoveel mogelijk gebruik van. Ook tijdelijke zonwering (zoals een zonnedoek of een parasol) helpt al.

Heeft u geen zonwering? Sluit dan uw gordijnen van de ramen waar de zon naar binnen schijnt. Hiermee houdt u de warmte buiten.

Wilt u zonwering aanbrengen? U kunt hiervoor een aanvraag doen via Aanvragen zelf klussen - Wooncompas. Als de woning geschikt is voor zonwering, dan krijgt u hiervoor toestemming.

Tips voor betere ventilatie in huis
Het best houdt u dus overdag, als het buiten warmer is dan binnen, de ramen en deuren gesloten. Zo houdt u de hitte beter buiten. En kunt dan de ramen weer lekker openzetten zodra de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur in uw woning. Bijvoorbeeld 's avonds, 's nachts en 's ochtends vroeg. Vergeet dan niet uw binnendeuren open te zetten, zodat uw woning goed kan doorluchten. Een tip: met iets zwaars tegen de deur, voorkomt u dat de deur gaat klapperen.

Ventileren – MV of WTW
Veel van onze woningen zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem of WTW. Op het moment dat u uw ramen en deuren open zet, zet dan ook uw ventilatiesysteem op maximaal. Op deze manier wordt de warme lucht in de woning sneller via de ventilatie afgevoerd én creëert u extra trek in de woning.

Warmtepompen en koeling
Steeds meer van onze woningen zijn uitgerust met een warmtepomp. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bieden deze warmtepompen geen koeling. Wel helpt het als u de insteltemperatuur laag zet. De warmtepomp zal niet helpen koelen, maar hij zal op deze manier ook uw woning niet onnodig opwarmen.

Een koeler huis in een paar stappen

  • In de ochtend wanneer het nog relatief koel is

    • Zet ramen en deuren open.

    • Als u mechanische ventilatie heeft, zet die dan op maximale stand.

  • Zodra de temperatuur buiten oploopt en de zon gaat schijnen.

    • Sluit uw ramen en deuren.

    • Zet u de ventilatie ook weer op de normale stand.

    • Als de zon ergens naar binnen schijnt sluit u de gordijnen of gebruikt u zonwering.

  • Wanneer 's avonds de zon weg is en de buitentemperatuur weer daalt

    • Zet uw ramen en deuren weer open.

    • Zet ook de binnendeuren open zodat uw woning goed kan doorluchten.

    • Dit is ook het moment om de mechanische ventilatie weer wat hoger te zetten.

  • 's Nachts, als het afgekoeld is.

    • Laat wat ramen open, bijvoorbeeld met behulp van een kierstandhouder of de kiepstand.\


Tips voor uzelf op (tropisch) warme dagen

  • Drink voldoende water, ook wanneer u geen acuut dorstgevoel hebt

  • Doe rustig aan, vooral tussen 12.00 en 18.00

  • Houd uw polsen onder de koude kraan. Koud water kunt u ook aanbrengen in uw nek en aan de achterkant van uw knieën

  • Maak een koud voetenbadje

Een mobiele airco kan fijn zijn, maar een ventilator geeft vaak ook de illusie van koelte. Voor extra verkoeling kunt u een flesje bevroren water voor de ventilator zetten.

Meer tips over wat u kunt doen om het hoofd koel te houden wanneer het erg warm is, vindt u op de website van het rode kruis: https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-in-nederland/goed-voorbereid/wat-moet-je-doen-bij-hitte/

Vragen?
Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over het tegengaan van warmte in uw woning. Wij denken graag met u mee.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Wel of geen huuraanpassing dit jaar voor sociale huurwoningen?

Elk jaar passen we op 1 juli de huurprijzen aan. Dat doen we met de richtlijnen van de overheid. Deze richtlijnen krijgen alle corporaties in december (2024). U ontvangt dan altijd vóór 1 mei een brief met uw nieuwe huurprijs. Op 16 april werd bekend dat het kabinet plannen heeft gemaakt om de huur van sociale huurwoningen in 2025 en 2026 niet te verhogen. Dit noemen we huurbevriezing. Deze plannen zijn nog niet zeker. De regering en/of Tweede Kamer moeten daarover nog een besluit nemen.
Lees meer

Huurkrant 2024

De Huurkrant 2024 is een landelijke uitgave over zelfstandige sociale huurwoningen. Lees hier de Huurkrant.
Lees meer

Kijk op wonen - April 2024

In deze lenteuitgave van Kijk op Wonen krijgen we een kijkje in de tuin van twee huurders met spreekwoordelijke groene vingers. Ook leest u tips van brandweerman Martin om uw huis te beschermen tegen brand. En, de oprichters van ‘The social store’ vertellen over dit mooie Ridderkerkse initiatief. Lees verder…
Lees meer