Verhuiskosten vergoeding
De verhuiskosten vergoeding is€ 5.910 prijspeil 2017. De overheid verhoogt het bedrag met 1 á 2% per jaar. In april 2018 is het nieuwe bedrag bekend.

Wanneer betaalt Wooncompas de verhuiskostenvergoeding?
Na vaststelling van het sociaal plan betalen wij de verhuiskosten- vergoeding uit. Vanaf dat moment kunnen huurders in een projectgebied de huur opzeggen met recht op uitbetaling van de verhuiskostenvergoeding. De verhuiskostenvergoeding betalen wij in 2 delen uit:

  • 1e deel betalen wij 75% uit na huuropzegging.

  • 2e deel betalen wij uit na oplevering van de woning aan Wooncompas.

Wij communiceren altijd de datum vanaf wanneer wij de verhuis- kostenvergoeding uitbetalen. De verhuiskostenvergoeding keren wij niet eerder uit en maken hierin ook geen uitzonderingen.

Hebben alle bewoners in een projectgebied recht op een verhuiskostenvergoeding?
Per woning betalen we één keer de vergoeding uit. Wonen er meerdere bewoners samen op één adres en gaan ze niet meer samen verder, dan moeten zij onderling tot een verdeling of oplossing komen. Wij bemiddelen hier niet in. Wij betalen de vergoeding uit op het bij ons bekende rekeningnummer, meestal van de hoofdhuurder.

Ik wist toen ik de woning accepteerde dat jullie plannen hadden, heb ik nog recht op een vergoeding?
Alle bewoners met een regulier huurcontract hebben recht op een wettelijke verhuiskostenvergoeding, urgentie en maken aanspraak op (rechten uit) het sociaal plan.

Wat is een sociaal plan?
In het sociaal plan zijn zaken opgenomen die in een traject van sloop- nieuwbouw in ieder geval geregeld worden. Denk hierbij aan extra vergoedingen boven de wettelijke verhuiskostenvergoeding, ondersteuning door Wooncompas bij het zoeken naar een anderen woning en de urgentietermijn.

Wanneer besluit Wooncompas tot sloop of hoogniveau renovatie?
Wooncompas heeft een strategisch voorraadbeleid. Hierin staat in grote lijnen wat we doen met onze woningen en wanneer. In 2012 publiceerde Wooncompas het boekje 'Werk aan de woning'. In dit boekje staan onze projectplannen van 2012 tot 2018. De planning en jaren kloppen niet meer, maar hier staan wel al onze geplande projecten in. Ook welke gebouwen we slopen en welke we op hoogniveau renoveren. Daarnaast informeren we bewoners in een toekomstig projectgebied jaarlijks over de ontwikkelingen en planning.

Wanneer maken wij terugkeer naar nieuwbouw mogelijk?
Hierover informeren wij bewoners op een informatieavond en in het sociaal plan leggen wij terugkeer afspraken vast.

Wanneer moet ik mijn huis uit?
Op de informatiebijeenkomst informeren wij bewoners in een projectgebied over de sloopdatum en uiterlijke verhuisdatum. Wij informeren bewoners ook over hun urgentie. Wanneer de urgentie ingaat en hoe lang deze actief is. Is er nog geen informatiebijeenkomst geweest, dan kunnen we nog niks zeggen over een definitieve uitverhuisdatum.